Türkiye de ürün Lisanslı Depoculuğun ve ürün senedine bağlı tarımsal ürün ticaretinin gelişmesi için önemli görev üstlendiklerini belirten Başkan Çavaş, “Hedefimiz, tarım piyasalarının etkinliğini arttırarak gelişmiş bir tarım piyasasına sahip olur hale gelmektir. Tarım ve gıdanın öneminin arttığı bu zamanda gelişmiş bir tarım piyasasıyla, TMO iş birliği ile Karaman Ticaret Borsası Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. olarak Karaman’da tarımın merkez üssü konumuna gelmek en büyük hedefimizdir.’’
 
Tesisimiz; son sistem teknolojik alt yapısı, 31.000 tonluk depolama kapasitesi, mısır kurutma tesisi ve idari binası ile tamamlandı. Günümüz koşullarındaki maliyeti yaklaşık olarak 90 Milyon Türk Lirası değerinde, tesisimiz borsa tarihinin en büyük yatırımı konumunda, biz bu kompleksi 4 ay gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde büyük ve meşakkatli bir sürecin içerisinde, elimizi taşın altına koyarak tamamladık şükürler olsun.
 
Başkan Çavaş; mısır sezonunun da başlaması ile birlikte TMO Konya Başmüdürü Mustafa Yılmaz ile yaptığımız görüşmeler neticesinde TMO ile birlikte mısır hasat sezonunda koordineli bir şekilde çalışacağımızı ve TMO’nun Karaman Ticaret Borsası Lisanslı Depoculuk AŞ’ne alım yaparak start vereceğini belirtti.
Çavaş, bizler Karaman Ticaret Borsası’nın vizyonu doğrultusunda Üreticimiz, esnafımız ve paydaşlarımıza örnek bir kurum olma manifestosu ile yola çıkmıştık. “4 yıl içerisinde teknolojik cihazlarla alt yapısı oluşturulmuş lisanslı depoculuk hizmetlerini hayata geçirmek” sözünü vermiştik sözümüzü tuttuk.
“Karaman Ticaret Borsası Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvarı A.Ş” için gerekli çalışmaları çok kısa bir süre içerisinde bitirip, yetkilendirme belgelerini aldık. Çiftçi, üretici ve paydaşlarımızın hizmetine sunacağız. “Karamanımızda ilk ve tek, İç Anadolu bölgesinde sayılı olan” yetkili sınıflandırıcı laboratuvarımızda hayırlı uğurlu olsun.
 
Yetkili sınıflandırıcı nedir? Tevdi olunan veya depodan teslim edilen tarımsal ürünlerin analiz, sınıflandırma ve belgelendirme işlemlerinin yürütülmesi için yetkili sınıflandırıcılarla sözleşme yaparak dışardan hizmet almak zorunda idik. Peki biz ne mi yaptık?
 
Yoğun çalışmalar sonucu 1 ay gibi kısa bir süre içerisinde gerekli ekipman, doküman ve üst mercilerle yazışmalarımızı tamamlayarak yapılan başvuru neticesinde bakanlıktan onay iznimizi alarak laboratuvarımızın da yetki belgesini almış olduk. Teknolojik donanımı ile son sistem cihazlarımızın yer aldığı “Karaman Ticaret Borsası Yetkili Sınıflandırıcı Laboratuvarı A.Ş” Ticaret Bakanlığı tarafından verilen ‘yetkili sınıflandırıcı lisansı’ ile lisanslı depolarda yetkili sınıflandırıcı olarak buğday, arpa ve mısır ürünlerinin analizlerinin yapılarak, kalitelerine göre sınıflandırılması ve depolanmasını sağlayacak, Yetkili sınırlandırıcı hizmeti ile ticaretin, kalitesi ve standartları belirlenen tarım ürünleri üzerinden yapılmasına imkan tanıyarak hem üreticimizin daha fazla kazanç elde etmesini hem de gıda fiyatlarında istikrarın oluşmasını sağlamış olacağız. Alıcı ya da satıcı depoda yılın 365 günü kaliteli ve standart hale gelmiş ürünü alabilecek, Ülkemizde tarım ürünleri ticaretinin kolaylaştırılması, geliştirilmesi ve bölge tarımına katma değer sağlaması amacıyla, Karaman Ticaret Borsası olarak sunmuş olduğumuz yetkili sınıflandırıcı laboratuvar hizmeti ile ilimizdeki lisanslı depoculuk faaliyetlerinin daha da artmasını beklemekteyiz.”
0%